Ingebrigt Olsen Flem
(1782-Før 1815)
Pernille Pedersdatter Flem
(1790-Etter 1815)
Martinus Magnus Ingebrigtsen Flem
(1827-1916)
Oline Helene Sjursdatter Blindheim
(1836-1916)
Ivar Elias Kornelius Martinusen Flem
(1865-1948)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Susanne Nikoline Gabrielsdatter Landmark

Ivar Elias Kornelius Martinusen Flem

  • Født: 8 Jan 1865, Roald, Vigra, Giske
  • Døpt: 26 Feb 1865, Vigra Kyrkje, Vigra, Giske
  • Ekteskap: Susanne Nikoline Gabrielsdatter Landmark den 26 Jul 1897 i Ålesund Kyrkje, Ålesund
  • Død: 3 Nov 1948, Ålesund 83 år gammel

  Generelle notater:

Historien om Sunnmørsposten

Sunnmørsposten ble grunnlagt i 1882 (Søndmørsposten) og kom med sin første utgave 30. november det året. Avisen var et organ for partiet Venstre, og ble egentlig etablert fordi byens venstrefolk følte at de hadde problemer med å komme til orde i byens andre aviser.

Det var venstremannen Olaf Sandvig som gjorde opptakten. Sammen med seg hadde han boktrykker Hans Tybring von Zernichow. Det første nummeret ble kalt et prøvenummer, og utgivelsene den første tida var da også høyst uregelmessige. De første ti årene av Sunnmørspostens liv var heller magre. Opplaget var lite, bare 20 abonnenter de første årene, og annonsene få. Det var først etter at vigringen Ivar Flem ble redaktør i 1894 at det ble mer orden på sakene. Noen år senere kjøpte Ivar Flem avisa, og han satt som utgiver og redaktør fram til 21. januar 1946, i hele 52 år. Under krigen var han riktig nok avsatt av nazistyresmaktene i noen år, og erstattet av en NS-redaktør, men i resten av tiden sto han i spissen for avisas utvikling. Sammen med sin gode medarbeider, redaksjonssekretær Olav Hatlemark, bygde Flem opp en avis som fikk tillit i hele landsdelen og som la grunnlaget for at Sunnmørsposten i hele etterkrigstiden har vært den suverent største avisa mellom Bergen og Trondheim. "Vigrabibelen" ble avisa kalt, et hedersnavn som henspeilte dels på at Flem var fra Vigra og dels på at folk trodde på det som sto på trykk i avisa.

I tillegg til sine politiske målsetninger hadde også Ivar Flem som mål med avisa at den skulle samle landsdelen. Han kom fra Vigra og hadde sterke røtter i bygdekulturen. Han ble den første formannen i Sunnmøre frilynde Ungdomssamlag og norskdomshøvdinger som Anders Hovden og Anders Vassbotn var nære venner. Samtidig ble Flem en rotfestet bymann. Avisa skulle da også være både en byavis og en sunnmørsavis og et kamporgan for landsdelen. Dette har da også vært avisas varemerke helt fram til vår tid.


Ivar giftet seg med Susanne Nikoline Gabrielsdatter Landmark, datter av Gabriel Hetting Landmark og Barbra Henriette Rantzau Landmark, den 26 Jul 1897 i Ålesund Kyrkje, Ålesund. (Susanne Nikoline Gabrielsdatter Landmark ble født den 20 Mar 1874 i Decorah, Winneshiek County, Iowa, USA og døde den 28 Jun 1957 i Ålesund.)
Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 25 Okt 2012 med Legacy 7.5 fra Millennia