Laurits Riibe
Kone Laurits Riibe
Søren Lauritsen Riibe
(-1683)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
Ukjent Hansdatter Flem

Søren Lauritsen Riibe

  • Født: Ribe, Jylland, Danmark
  • Ekteskap: Ukjent Hansdatter Flem
  • Død: 1683, Flem, Longva, Haram

  Generelle notater:

Søfren Lauritsen på Flem tok borgerskap i Bergen 27. juni 1670 og angis å være født i Ribe ( Bergens Borgerbok I). Ribe er en by i Jylland i Danmark, en av de aller eldste, med stor handel og sjøfart. Den er forøvrig mest kjent fordi den er Storkernes by, de sitter i store skarer på taket. Sørens far drev visst handel i Ribe. Søren drev handel på Flem i Haram på Sunnmøre, og han er kanskje gift med datter til den tidligere handelsmann på Flem, Hans Nilsen, som nevnt var på Flem 1640, og eide jorde- gods der. Søren er nevnt på Flem fra 1661 til 1683. Han eide 5 mellag i Flem ca. 1660 (ca. 100 mål jord). Han brukte ikke noe jord, men drev handel på Budaneset.

Søren døde 1683, og etterlot seg barna, Ole, Lars og Gjertrud.
De arvet i vog 1 pund 12 mark i Flem som stefaren Christen Nilsen brukte til stesønnen Lars Sørensen overtok det. Ole var da alt død. Lars døde noen år senere uten barn. Eiendommen kom så til Arne Larsen Flem, klokkerens sønn, som var gift med Gjertrud Sørensdatter. De kjøpte attåt 1/2 vog i samme gardsbruk som Ole Olsen Røsok hadde eid omkring 1660 og som han eide til sin død 1708. Da arvet brorsønnene hans Peder P. Fjørtoft og Knut Ingebrigtsen Langva hver 1/2 vog i Flem som de året etter solgte til Arne Larsen Flem. Han eide nå 7 mellag i Flem, dette arvet barna og Lars Arnesen Haram løste ut ham i 1742.
Christen Nilsen Flem var gift med enken etter kjøpmann Søren Lauritsen Ribe ble innstemnet fordi han ei betalte handelsskatt i tiden 1683-90. Christen svarte at han ikke hadde tatt borgerskap i Bergen som kjøpmann og drev ingen handel, men likevel kom folk for å pante ham for skatt.

I manntallet 1701 er oppført på dette bruk, Lars Sørensen 20 år, bruker egen odel, har en gammel stefar Christen, har en halvbror Søren Christensen 16 år og svak.
Kjøpmannsdatteren Gjertrud Sørensd. var som ovenfor nevnt gift med Arne Larsen. Han er i manntallet 1701 for Flem oppført å være 28 år, klokkersønn, har en gammel far, 67 år, Lars Sæbjørnsen (1634-1706). Skifte etter Lars Sæbjørnsen ble holdt på
Flem 5. september 1706. Arvingene etter han var hans hustru Marthe Knutsd. med lagverge Ole Jonsen. Deres tilsammen avlede barn, Nils Larsen, Arne Larsen, Anne Larsd. med hennes mann Ole Jonsen

  Hendelser i hans liv:

• Yrke: Handelsmann på Budaneset 1661 til 1683: Flem, Longva, Haram.


Søren giftet seg med Ukjent Hansdatter Flem. (Ukjent Hansdatter Flem ble født på Flem, Longva, Haram og døde før 1701 på Flem, Longva, Haram.)
Hjem | Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 25 Okt 2012 med Legacy 7.5 fra Millennia